Planerade valpar

Schapendoes kull planeras 2018

Vi planerar valpar efter denna kombination !
Manda är parad och om allt går enligt plan så väntas valpar i slutet av januari 2018 !

Schapendoespentue suunnitellaan seuraavasta yhdistelmästä vuodelle 2018 !

Inavelsgrad på 5 generationer: 1,78 %

 

FI UCH Trasseli Hengaillaan ”Sisu”

 • HD/ED: A/A 0/0
 • Rygg: fri från spondylos och ländryggkotor normala
 • Ögon ua (2017)
 • hereditärt fri från PRA och HUU ( hyperurikosuri )
 • Mentaltestad i Finland med 155 poäng och skottfast

Tiny Scoundrel Cindy Crawford ”Manda”

 • HD: A/A ED:0/0
 • Ögon ua (2017)
 • Hereditärt fri från PRA
 • 2xCERT
 • genomförd BPH med skott

Manda är en enormt go´ schapendoes tjej med ett stort hjärta. Hon lämnar sällan någon oberörd och gör därmed ett utmärkt PR jobb för rasen. Hon är den mest följsamma schapendoes jag hittills ägt, vill alltid vara till lags och tittar mig jämt i ögonen, som om hon försöker läsa mina tankar. Hon har en mycket bra av/på-knapp (där ”av” kan vara lite svårt att hitta ibland hos en schapendoes) men inte hos Manda – så fort det inte händer något som berör henne, så lägger hon sig ner. Denna fina av/på-knapp har hon lyckligt nog fört vidare till sin dotter Aida (som vi också äger). Manda fungerar problemfritt i alla lägen och är därför också mycket lättsam att ha med sig överallt, något koppel behövs då inte. Hon älskar att gosa och tar mer än gärna för sig när tillfälle erbjuds. Hon är en typisk allround hund som gillar alla typer av aktivering. Hon har en valpkull sedan tidigare, Indian-kullen 2015.

Sisu är en finsk schapendoes hane som jag efter (återigen) mycket letande slutligen fann. Det är sannerligen inte enkelt att hitta en bra hane (d.v.s. frisk och exteriört rastypisk) med dokumentation av den mentala biten och dessutom en positiv sådan. Sisu har nämligen genomfört det finska mentaltestet med mycket höga poäng !
Förutom det så har han ett mycket vackert yttre och blev i år BIR (bäst i rasen) på finska schapendoesklubbens specialutställning. Han har inga kullar sedan tidigare men kommer att användas av en finsk kennel 2018.
Såhär beskriver hans matte honom: Sisu är kort sagt en underbar kille ! Han älskar människor och andra hundar, men kan då det behövs vara en hanen med det stora H:t. En mycket snäll hund som njuter av skogspromenader och älskar att leka bollekar. Han vill vara till lags och helst alltid vara med oss människor. Han är en lydig och intelligent hund.

Fler bilder på Sisu:

Sisu som junior
Sisu som valp

Barbet kull planeras 2018

Vi planerar barbetvalpar efter följande kombination:
Beräknad parning i maj 2018 !

Inavelsgrad: 2,54% (räknat på 5 generationer)

Fryd

SE UCH Ajselas Akita ”Fryd”

 • HD/ED: A/A 0/0
 • Ögon ua (okt 2017)
 • Känd mentalstatus
 • 3 x CACIB, 5 x CERT

 

Nordic Breeze Chomper Riverboy ”Chomper”

 • HD/ED: B/B 0/0
 • Ögon ua (okt 2017)
 • genomförd BPH med skott

Fryd är en pigg och levnadsglad barbet i sina bästa år. Hon är mycket intelligent och lättlärd, lätt att motivera i träning då hon älskar både godis och lek. Hon älskar vatten och både badar och apporterar mer än gärna sommartid, vintertid tar hon med glädje på sig dragselen med någon tvåbent bakom, antingen på skidor eller i pulka. Hon är en typisk barbet, mycket lugn inomhus och fartfylld utomhus – även om hon ute också kopplar av och då helst liggandes på översta trappsteget där hon kan spana ut över tomten.
Fryd besitter en lagom jaktlust, viltintresset finns men går bra att styra med lydnad.
Hon är mamma till en barbetkull sedan tidigare (Harry-Potter kullen 2015) med 8 st friska och trevliga barbeter. Hon har hittills i sitt 5-åriga liv själv alltid varit frisk. Ni kan även läsa mer om Fryd på hennes egna sida, samt se mer bilder.

Chomper är en mycket balanserad och trevlig barbethane, även han i sina bästa år. Han kommer ur en valpkull på 8 valpar födda här i Sverige med en franskimporterad mor och en holländsk far. Jag har träffat Chomper vid ett antal tillfällen och verkligen fallit för hans coola och vänliga personlighet. Har även träffat flera av hans kullsyskon, hans mamma och halvsyskon – alla trevliga barbeter. Ingen ifrån Chompers syskonskara är hittills använda i avel i Sverige och för att inte minska vår redan så snäva genpol så är det viktigt att vi använder så många olika friska och trevliga barbeter i avel som möjligt. Att Chomper hunnit bli nästan 6 år ser jag som ett stort plus eftersom han under dessa år fått vara fullt frisk.

Så här beskriver Chompers ägare honom:
Chomper är en glad och genomtrygg barbet som alltid är redo för nya utmaningar. Han har en bra jobbmotor, är samarbetsvillig, lättlärd och har en god koncentrationsförmåga. Han har en utomordentlig nos och är duktig såväl i spårskogen som i personsök. Han fungerar bra i alla lägen och kommer bra överens med andra hundar, tikar som hanar. Fartfylld utomhus och lugn inomhus, som ett spjut i draget :) och med en stor passion för vatten.
Han är dessutom otroligt snäll – en lugn och cool kille som går helhjärtat in för varje uppgift han får.

En video på Chomper 11 månader och matte som tränar lydnad och på en liten Chomper som vattenapporterar;

Intresserad av en valp ifrån oss ?

Är ni intresserade av en valp från oss får ni hemskt gärna ringa, vi önskar även ett mejl (en intresseanmälan) ifrån er där ni berättar vem ni är, hur ser vardagen ut hemma hos er, tidigare erfarenhet av hund, om ni har tänkt göra något speciellt med hunden och annan eventuell info som ni tänker kan vara bra för oss att veta. Är ni intresserade av en tik eller en hane ? Det går inte att boka en valp på förhand, vi lovar aldrig bort valpar som inte är födda. När valparna väl är födda och vi ser att allt är ok, antal och fördelning och om intresset kvarstår så har ni möjlighet att tinga en valp. I samband med detta betalas en bokningsavgift – detta är som en säkerhet både för oss och för er, att ni är seriösa i ert valpköp och att vi garanterar er en valp ur denna kull.

Läs mer angående valpköp.