Valparna födda 2018-01-21
5 hanar och 3 tikar

Inavelsgrad på 5 generationer: 1,78 %

 

FI UCH Trasseli Hengaillaan ”Sisu”

  • HD/ED: A/A 0/0
  • Rygg: fri från spondylos och ländryggkotor normala
  • Ögon ua (2017)
  • hereditärt fri från PRA och HUU ( hyperurikosuri )
  • Mentaltestad i Finland med 155 poäng och skottfast

Tiny Scoundrel Cindy Crawford ”Manda”

  • HD: A/A ED:0/0
  • Ögon ua (2017)
  • Hereditärt fri från PRA
  • 2xCERT
  • genomförd BPH med skott

Manda är en enormt go´ schapendoes tjej med ett stort hjärta. Hon lämnar sällan någon oberörd och gör därmed ett utmärkt PR jobb för rasen. Hon är den mest följsamma schapendoes jag hittills ägt, vill alltid vara till lags och tittar mig jämt i ögonen, som om hon försöker läsa mina tankar. Hon har en mycket bra av/på-knapp (där ”av” kan vara lite svårt att hitta ibland hos en schapendoes) men inte hos Manda – så fort det inte händer något som berör henne, så lägger hon sig ner. Denna fina av/på-knapp har hon lyckligt nog fört vidare till sin dotter Aida (som vi också äger). Manda fungerar problemfritt i alla lägen och är därför också mycket lättsam att ha med sig överallt, något koppel behövs då inte. Hon älskar att gosa och tar mer än gärna för sig när tillfälle erbjuds. Hon är en typisk allround hund som gillar alla typer av aktivering. Hon har en valpkull sedan tidigare, Indian-kullen 2015.

Sisu är en finsk schapendoes hane som jag efter (återigen) mycket letande slutligen fann. Det är sannerligen inte enkelt att hitta en bra hane (d.v.s. frisk och exteriört rastypisk) med dokumentation av den mentala biten och dessutom en positiv sådan. Sisu har nämligen genomfört det finska mentaltestet med mycket höga poäng !
Förutom det så har han ett mycket vackert yttre och blev i år BIR (bäst i rasen) på finska schapendoesklubbens specialutställning. Han har inga kullar sedan tidigare men kommer att användas av en finsk kennel 2018.
Såhär beskriver hans matte honom: Sisu är kort sagt en underbar kille ! Han älskar människor och andra hundar, men kan då det behövs vara en hanen med det stora H:t. En mycket snäll hund som njuter av skogspromenader och älskar att leka bollekar. Han vill vara till lags och helst alltid vara med oss människor. Han är en lydig och intelligent hund.

Fler bilder på Sisu:

Sisu som junior
Sisu som valp