Valparna födda 2018-07-01

2 hanar och 6 tikar.

Inavelsgrad: 2,54% (räknat på 5 generationer)

Fryd

SE UCH Ajselas Akita ”Fryd”

  • HD/ED: A/A 0/0
  • Ögon ua (okt 2017)
  • Känd mentalstatus
  • 3 x CACIB, 5 x CERT

 

Nordic Breeze Chomper Riverboy ”Chomper”

  • HD/ED: B/B 0/0
  • Ögon ua (okt 2017)
  • genomförd BPH med skott

Fryd är en pigg och levnadsglad barbet i sina bästa år. Hon är mycket intelligent och lättlärd, lätt att motivera i träning då hon älskar både godis och lek. Hon älskar vatten och både badar och apporterar mer än gärna sommartid, vintertid tar hon med glädje på sig dragselen med någon tvåbent bakom, antingen på skidor eller i pulka. Hon är en typisk barbet, mycket lugn inomhus och fartfylld utomhus – även om hon ute också kopplar av och då helst liggandes på översta trappsteget där hon kan spana ut över tomten.
Fryd besitter en lagom jaktlust, viltintresset finns men går bra att styra med lydnad.
Hon är mamma till en barbetkull sedan tidigare (Harry-Potter kullen 2015) med 8 st friska och trevliga barbeter. Hon har hittills i sitt 5-åriga liv själv alltid varit frisk. Ni kan även läsa mer om Fryd på hennes egna sida, samt se mer bilder.

Chomper är en mycket balanserad och trevlig barbethane, även han i sina bästa år. Han kommer ur en valpkull på 8 valpar födda här i Sverige med en franskimporterad mor och en holländsk far. Jag har träffat Chomper vid ett antal tillfällen och verkligen fallit för hans coola och vänliga personlighet. Har även träffat flera av hans kullsyskon, hans mamma och halvsyskon – alla trevliga barbeter. Ingen ifrån Chompers syskonskara är hittills använda i avel i Sverige och för att inte minska vår redan så snäva genpol så är det viktigt att vi använder så många olika friska och trevliga barbeter i avel som möjligt. Att Chomper hunnit bli nästan 6 år ser jag som ett stort plus eftersom han under dessa år fått vara fullt frisk.

Så här beskriver Chompers ägare honom:
Chomper är en glad och genomtrygg barbet som alltid är redo för nya utmaningar. Han har en bra jobbmotor, är samarbetsvillig, lättlärd och har en god koncentrationsförmåga. Han har en utomordentlig nos och är duktig såväl i spårskogen som i personsök. Han fungerar bra i alla lägen och kommer bra överens med andra hundar, tikar som hanar. Fartfylld utomhus och lugn inomhus, som ett spjut i draget 🙂 och med en stor passion för vatten.
Han är dessutom otroligt snäll – en lugn och cool kille som går helhjärtat in för varje uppgift han får.

En video på Chomper 11 månader och matte som tränar lydnad och på en liten Chomper som vattenapporterar;