Valparna födda 19 augusti, 4 hanar och 3 tikar.

Följ dem gärna på vår blogg och fb-sida.

Inavelsgrad: 1,76 % (räknat på 5 generationer)

Batterikullen´s It´s Great – ”Lumi”

  • HD: A/A ED: 0/0
  • Ögon: ua (2015)
  • Genomförd BPH – skottfast!
  • 2x r-CERT
Filou

Filou de la Colline des Violettes – ”Filou”

  • HD: B/B ED: 0/0
  • Ögon: ua (2016)
  • CERT
  • godkänd mentaltest

Lumi är en medelstor tik med såväl en rastypisk exteriör som mentalitet. Utomhus är det full fart och inomhus är hon hur lugn som helst. Hon älskar att vara ute i skog och mark och sommartid simmar hon mer än gärna. Hon är en barbet som bevarat rasens jaktegenskaper (precis som Marie på Batterikullen´s kennel ville ha sina barbeter) och mår som bäst då hon får jobba men har inga bekymmer att koppla av. Mer information om henne och bilder hittar ni på hennes egna sida: https://www.himlings.com/?p=837

Filou är en barbet hane som bor i Schweiz, var han också är född. Hans matte beskriver honom som en hund med en speciell aura – som inte lämnar någon oberörd. Han har ett underbart temperament, vänlig mot alla –  lätt att anpassa sig till nya situationer och fungerar utmärkt med andra hundar – hanar som tikar. Han är mycket samarbetsvillig, lätt att hantera och gillar verkligen att jobba. Även han älskar vatten. Han är 61 cm hög och väger 27 kg. Filou är godkänd avelshund i sitt hemland. Här kan ni ta del av hans mental- och exteriör beskrivning (dock enbart på tyska).

Efter en hel del detektivarbete och beräkningar fann jag äntligen en hane som jag tycker skulle passa Lumi perfekt – vägen hit var verkligen lång denna gång och man inser verkligen att ju längre man hållit på med en ras och ju mer man kan desto svårare blir det att hitta bra avelsmaterial. Jag vill alltid försöka ligga så lågt som möjligt i inavelsgrad eftersom rasen är så pass liten som den är och jag hittade HELA 3 st hanar i Europa med inavelsgrad under 2 % i kombination med Lumi. Dessutom vill jag försöka hålla bort så många ”röda hundar” som möjligt ifrån föräldrarnas stamtavlor (med ”röda hundar” menar jag hundar som man vet antingen själva är/var belastade med någon sjukdom eller gett avkomma med sjukdom). Summa summarum var det Filou som var den mest optimala av dom tre. Trots att han fortfarande är något ung så känner jag mig mycket trygg i mitt val eftersom han inte har dessa ”röda hundar” i sin stamtavla.

För er som är jaktintresserade så kommer denna kombination garanterat att resultera i en del valpar som lämpar sig väl för det (eller jakt- och apporteringsträning om man föredrar det). Filous pappa Claude används i fågeljakt i Wales.

Fler bilder på Filou:

Filou
Filou
Filou