Födda: 2015-01-14 4 hanar och 4 tikar – alla bruna, några med vita tecken
Inavelsgrad: 1,56 % (räknat på 5 generationer)

Fryd
Ajselas Akita

  • HD: A/A ED:0/0
  • Ögon ua (2014)
  • Känd Mentalstatus
  • 2 x cert samt CACIB
Malte
Ludde Lumps Gorm

  • HD: B/B ED: 0/0
  • Ögon ua (2014)

Fryd kommer ifrån den första Barbetkullen som föddes i Norge, dessutom ifrån den första barbetkull med inavelsgrad 0,0 % (på fem generationer) som fötts i världen. Hon kom till oss då hon var 9 månader gammal eftersom hennes tidigare matte insåg att hon inte riktigt hade tid för en hund i sitt liv. Efter att vi bekantat oss och Fryd landat i sitt nya hem har vi jobbat en hel del med hantering och konsekvens eftersom jag upplevde att dessa två bitar saknades hos henne. Idag är hon en lydig barbet, som vet att sagt ord gäller och det är helt okej att bli hanterad, både av bekanta och okända. Hon är en rätt aktiv tjej ( i jämförelse med våra andra barbeter) med en bra arbetsmotor som är lätt att starta :), jag upplever henne har mer s.a.s bruksegenskaper än våra andra och det tycker jag är jätte skoj ! Dock har hon inga som helst bekymmer att koppla av. Trots att hon är en rätt stor tik är hon mycket smidig och extremt duktig på att hoppa, hon flyger över alla sorters hinder utan minsta bekymmer. Hon älskar att vara ute och ligger gärna högt upp och kollar ut på omgivningen när inget annat händer. Vattenhund som hon är, så älskar hon vatten och ffa att få apportera i vatten. Ett av hennes andra stora intressen är att mysa i soffan så fort tillfälle ges. Hon gjorde ett MH som jag är mycket nöjd med, visade inga tecken på kvarstående rädslor och ingen skotträdsla heller. En mycket trogen och intelligent hund med integritet, det är Fryd.

Malte är ursprungligen en norrbottning som numera bor i Stockholm. När jag först letade en lämplig hane till Fryd så började jag (av gammal vana) titta hur det såg ut nere i Europa. Men jag insåg ganska snabbt att merparten av Fryds gener kommer därifrån och med tanke på inavelsgraden var det lämpligare att leta hane på närmare håll denna gång. Jag har träffat Maltes mamma och mormor flera gånger och tycker att dom bägge är mycket trevliga, stabila och fina tikar och därmed fortsatte jag att titta på avkommor ifrån dessa och hamnade slutligen hos Malte och valet känns helt rätt ! Malte är sedan tidigare far till en barbetkull och han beskrivs som en mycket balanserad hane med en fin mentalitet (precis som sin mor). Här följer husses beskrivning av Malte (i lite förkortad version): Malte är en trygg, glad och social hund som fungerar i alla sammanhang. Han är väldigt kramig och familjär samt älskar när vi får besök. Energinivån är på topp och Malte är alltid beredd att röja loss om nån kompishund. Malte är alltid på bra humör och redo att delta i allt vi företar oss. Liksom de flesta barbeter så vill han vara nära familjen helst hela tiden . Rent socialt kan man säga att Malte älskar att träffa människor, både sådana han känner och nya bekantskaper. Han utgår i alla fall alltid från att alla är snälla och vill leka. Samma sak gäller för andra hundar (och övriga djur för den delen). Malte är väldigt lättlärd, och är snabbt med på noterna när man tar med sig en påse favoritgodis för att gå ut och träna. Alla barbeter jag har träffat verkar ha ett stabilt psyke. Så även Malte. Detta märks tex om vi behöver hundvakt i en eller flera dagar. Det fungerar alltid problemfritt och våra extramattar och hussar vill gärna ha tillbaka honom snart. Efter denna kombination väntar vi oss positiva, aktiva, trygga och samarbetsvilliga barbeter med god hälsa och en rastypisk exteriör. Inavelsgraden för kombinationen är mycket låg, vilket är mycket bra i denna ras.

Fler bilder på Malte;
Malte
Malte
Malte